Latexallergie

Wat is latex. Latex wordt ook wel rubber genoemd en is afkomstig van de rubberboom. De sappen uit de boomschors worden opgevangen en verwerkt tot rubber. In meer dan 40.000 producten, die we dagelijks gebruiken, wordt rubber gebruikt. Voorbeelden zijn: elastiek, kleding, balonnen, condooms enz.

Allergie. Overgevoeligheid voor één of meerdere stoffen noemt men een allergie. Reacties die zich kunnen voordoen bij een allergie zijn bijv.: tranende ogen, loopneus, huiduitslag, niezen, jeuk en diarree. Latex Intollerantie (latexallergie) kan niet worden aangetoond door bestaande testen. De reacties bij latexallergie kunnen variëren van een kleine huiduitslag tot het overlijden aan de gevolgen van lataxallergie.

Frequentie van latexallergie. In Nederland vermoedt men dat 12 tot 18% van de mensen, die in de gezondheidszorg werken, een latexallergie ontwikkelen. Maar liefst 37% van de medewerkers van de afdeling immunologie aan de Erasmus-universiteit van Rotterdam zegt klachten te hebben door het dragen van rubber handschoenen. In de voedsel- en rubberindustrie lopen de cijfers van allergische reacties uiteen van 8 tot 12%. Over de situatie in België is mij niets bekend.

Waardoor krijg je latexallergie. De grootste oorzaak van latexallergie is de rubber handschoen (vooral de gepoederde soort). Door opname door de huid van de eiwitten van rubber onstaat de allergie. Na verloop van tijd onstaat er plaatselijk een hinderlijke huiduitslag die zich zonder behandeling sterk kan uitbreiden. De poeder op de latex handschoenen verspreidt zich door de lucht en brengt dan latexdeeltjes via de luchtwegen in de longen. Als latex via de luchtwegen het lichaam is binnengedrongen, zijn de reacties vaak veel heftiger. Astma is dan in feite nog de kleinste reactie. De poeder van latex handschoenen besmet ook de omgeving. Dus zelfs familieleden van mensen, die met gepoederde handschoenen werken, kunnen daardoor een latexallergie ontwikkelen.
Een plaats, waar ook veel latex wordt gebruikt, is de operatiekamer. Denk maar eens aan narcosemaskers, intubatiebuisjes, catheters en sondes. Mensen met een latexallergie dienen dus latexvrij geopereerd te worden. Het is dus zeer belangrijk dat mensen met een latexallergie dit bij elke ziekenhuisopname en operatie melden. In dergelijke gevallen zullen zijn dan meestal als eersten van de dag geopereerd worden.
Door de Nederlandse ziekenhuizen wordt over het algemeen geen latexarm beleid gevoerd. Uitzonderingen daarop zijn het Academisch Ziekenhuis van Rotterdam en de Isala Klinieken in Zwolle. Over het latexarme beleid van Belgische ziekenhuizen is mij niets bekend.

Kinderen en latexallergie. Kinderen, die 3 of meer operaties hebben ondergaan, maken 33% kans op het ontwikkelen van een latexallergie. Bij kinderen, die 7,7 of meer operaties hebben ondergaan, loopt het percentage op naar 55%. Kinderen, die een aandoening aan de urinewegen of hydrocephalie hebben, lopen 25% kans op een latexallergie. Niet vanwege een operatie, maar door het gebruik van latex catheters. Direct na de geboorte komt het kind al in contact met latex via de slijmvliezen. Denk hierbij aan het uitzuigen van de luchtwegen bij pasgeborenen met een latex buisje. Ook contact met latex via de huid is bij pasgeborenen het geval. Immers, verloskundigen en gynaecologen dragen vaak (gepoederde) latex handschoenen. Pasgeborenen met een aandoening worden meestal meteen in een ziekenhuis opgenomen en komen daardoor veel in contact met latex. Couveusekinderen lopen daardoor 50% meer kans op een aandoening aan de luchtwegen te krijgen.

Latexallergie en kruisreacties. In 50 tot 80% van de gevallen, waarbij mensen een latexallergie hebben, komen kruisreacties voor. Een kruisreactie wil zeggen, dat mensen met een latexallergie ook een overgevoeligheid hebben ontwikkeld voor andere (voedings) stoffen. Oorzaak is dat latex 75 verschillende eiwitten bevat die ook voorkomen in bijvoorbeeld noten, vruchten, planten en bomen. Vermijden van het contact met latex is de enige mogelijke behandeling. Dit is natuurlijk vrijwel onmogelijk, waardoor de reacties op de latexallergie steeds heftiger worden. Kinderen kunnen pas op een latexallergie getest worden vanaf dat ze 3 jaar oud zijn.
Veel gebruikte voorwerpen waarin latex verwerkt is, zijn: Ballonnen, BH's, ondergoed, condooms, elastiek, fopspenen, handvaten van fietsen, huishoudhandschoenen, kleding met opdrukken, regenkleding en -laarzen, wegwerpluiers (wegwerpluiers van het merk "Huggies" zijn gegarandeerd latexvrij).
Voor een aantal zaken zijn natuurlijk vervangende middelen beschikbaar. Helaas staat op de etiketering meestal niet of er latex in het product verwerkt is.

Bronnen: www.spina-bifida.nl e.a.

© Donald Willemsen